Leren leren verwijst naar het proces waarbij individuen vaardigheden ontwikkelen om effectief te studeren, informatie te verwerken, kennis te verwerven en problemen op te lossen. Het gaat niet alleen om het leren van specifieke onderwerpen of inhoud, maar ook om het verwerven van algemene strategieën en technieken die het leren als geheel bevorderen.

  • Leerachterstand

    Een leerachterstand ontstaat wanneer een kind niet het verwachte niveau van schoolprestaties bereikt in vergelijking met leeftijdsgenoten. Het kan worden ingelopen met extra ondersteuning.

  • Leerstoornis

    Een leerstoornis, zoals dyslexie of dyscalculie, is een neurologische conditie die het moeilijk maakt om specifieke academische vaardigheden te verwerven en te gebruiken, ondanks gemiddelde intelligentie en goede onderwijskansen. Het vereist specifieke interventies en langdurige ondersteuning.

1 of 2
LOGOM LOGOPEDIST MERVE  WAASLAND SINT-NIKLAAS TEMSE

Behandeling en Diagnose

Bij Logom helpen we studenten met "leren leren" door hen bewust te maken van effectieve leerstrategieën. Dit verbetert hun vaardigheden en optimaliseert hun leerprestaties, ongeacht het vak of de discipline.

Plan hier jeintakegesprek

Collapsible content

LOGOM LOGOPEDIST MERVE  WAASLAND SINT-NIKLAAS TEMSE

Metacognitie

Dit verwijst naar het vermogen om je eigen denkprocessen te begrijpen, te monitoren en te reguleren. Het omvat vaardigheden zoals zelfreflectie, doelen stellen, planning en strategisch denken.

Leerstrategieën

Effectieve leerstrategieën omvatten methoden en technieken die het leren bevorderen, zoals herhalen en oefenen, samenvatten en visualiseren van informatie, het maken van aantekeningen, en het actief betrekken bij de leerstof door discussie en vraagstelling.

Zelfregulatie

Dit houdt in dat je in staat bent om je eigen leerproces te sturen en te beheren. Het omvat het plannen van studietijd, het stellen van realistische doelen, het monitoren van je vooruitgang en het aanpassen van je aanpak indien nodig.

Aandachtsbeheer

Effectief leren vereist het vermogen om je aandacht te richten en te behouden, storende factoren te minimaliseren en gefocust te blijven tijdens het studeren.

Multimodale benaderingen

Het gebruik van verschillende leermodaliteiten (visueel, auditief, kinesthetisch) kan het begrip en de retentie van informatie verbeteren door tegemoet te komen aan verschillende leerstijlen.

  • Het stellen van doelen

    Stel duidelijke en haalbare doelen voor wat je wilt bereiken met je studie.

  • Gebruik van actieve leerstrategieën

    Maak gebruik van technieken zoals herhaling, samenvattingen maken, actief herhalen van geleerde informatie en het stellen van vragen.

  • Ontwikkel metacognitieve vaardigheden

    Reflecteer regelmatig op je leerproces. Denk na over wat werkt en wat niet werkt, en pas je aanpak indien nodig aan.