Bij sommige kinderen kunnen tijdens hun ontwikkeling spraakproblemen optreden.
Dit uit zich in onjuiste, vervormde of vervangende klanken. Spraakklankstoornissen zijn vaak een mix van met klankregels (fonologisch), klankvorming (fonetische) en spraakmotorische problemen. De behandeling vereist een holistische aanpak.

  • FONETISCHE ARTICULATIEPROBLEMEN

    Bij sommige kinderen kunnentijdens hun ontwikkeling spraakproblemen optreden, waarbij specifieke klanken
    nog niet correct geproduceerd kunnen worden of vervormd zijn. Veel voorkomende enkelvoudige stoornissen omvatten problemen met de 'S' of 'R'.

  • FONOLOGISCHE ARTICULATIEPROBLEMEN

    Bij sommige kinderen verloopt de spraak- en taalontwikkeling langzamer, wat leidt tot fonologische spraakklankstoornissen. Dit betekent dat normale fonologische processen, zoals het vervangen van de 'K' door de 'T' (fronting), langer aanhouden. Deze kinderen hebben ondersteuning nodig om de klankregels van de taal te leren.

1 of 2

Problemen Spraakmotoriek

Onvoldoende ontwikkelde spraakmotoriek kan problemen veroorzaken bij de coördinatie van articulatoren (kaak, lippen, tong), wat de verstaanbaarheid beïnvloedt. Dit kan duiden op een vertraagde spraakmotorische ontwikkeling of spraakontwikkelingsdyspraxie, waarbij het plannen van spraakbewegingen verstoord is.

LOGOM LOGOPEDIST MERVE  WAASLAND SINT-NIKLAAS TEMSE

Ouderbetrokkenheid en Motivatie

De articulatietherapie duurt
altijd een halfuur en valt onder de aanvullende verzekering. De terugbetaling
is echter beperkter.
De ouders spelen een actieve rol als co-therapeuten, waarbij zij helpen bij het dagelijks herhalen van nieuwe bewegingspatronen en/of klankregels die tijdens de therapiesessies worden aangeleerd, om zo automatisering en algemeen gebruik te bevorderen.

Boek hier je intakegesprek!