Meertalig opvoeden biedt een breed scala aan voordelen, van verbeterde cognitieve vaardigheden en academische prestaties tot sterkere sociale en culturele competenties. Deze voordelen dragen bij aan de algehele ontwikkeling en succes van kinderen in een diverse en steeds veranderende wereld.

  • Mythe 1: Meertalige kinderen hebben een grotere taalachterstand

    Meertalige kinderen halen eventuele taalachterstanden in en bereiken dezelfde taalontwikkelingsmijlpalen als eentalige kinderen.

  • Mythe 2: Meertaligheid leidt tot verwarring

    Het mengen van talen, oftewel codewisseling, toont juist de beheersing van beide talen en is geen teken van verwarring.

  • Mythe 3: Meertalige kinderen zijn slimmer

    Meertalige kinderen hebben voordelen in taalbegrip, maar zijn niet per se slimmer dan eentalige kinderen.

  • Mythe 4: Thuis alleen Nederlands spreken helpt bij schoolproblemen

    Meertaligheid thuis schaadt de Nederlandse taalontwikkeling niet. Een positieve houding van leerkrachten ten opzichte van de thuistaal is belangrijk voor het zelfvertrouwen van het kind.

1 of 4
LOGOM LOGOPEDIST MERVE  WAASLAND SINT-NIKLAAS TEMSE

Diagnose en Behandeling

Bij Logom helpen we meertalige kinderen hun weg vinden binnen verschillende talen.
Meertalige kinderen ontwikkelen een beter vermogen om tussen taken te schakelen en verschillende concepten te begrijpen door constant tussen talen te wisselen, wat hun cognitieve flexibiliteit verbetert. Daarnaast stimuleert meertaligheid het werkgeheugen, wat essentieel is voor leren en probleemoplossing. Bovendien leren meertalige kinderen om problemen vanuit verschillende perspectieven te benaderen, wat hun probleemoplossende vaardigheden versterkt.

Plan hier je intakegesprek!

LOGOM

Meertalige Opvoeding

Simultane Meertaligheid

  • Definitie: Het gelijktijdig leren van meerdere talen vanaf de geboorte of op zeer jonge leeftijd.
  • Voorbeeld: Een kind leert zowel Nederlands als Frans vanaf de geboorte omdat de ouders uit verschillende taalgebieden komen.
  • Kenmerken: Kinderen jonger dan 3 jaar kunnen meerdere talen snel en op moedertaalniveau leren. Belangrijk is de onderdompeling in beide talen via boeken, spelmateriaal, en media.

Vroege Sequentiële Verwerving (3-6 jaar)

Kenmerken: Kinderen beginnen een tweede taal te leren naast hun moedertaal. Ze kunnen enkele jaren nodig hebben om deze volledig te beheersen. Ondersteuning door onderdompeling en oefening is belangrijk.

Late Sequentiële Verwerving (ouder dan 6 jaar)

Kenmerken: Oudere kinderen hebben 5-7 jaar nodig om een tweede taal te leren. Ze gebruiken hun moedertaal om de nieuwe taal te begrijpen en leren het beste via herhalingsoefeningen, expliciete uitleg, en studie vanuit boeken.

Simultane en Sequentiële Meertaligheid

De grens tussen simultane en sequentiële meertaligheid ligt rond 3 jaar, omdat dan de basis voor taalontwikkeling is gelegd. Jongere kinderen leren makkelijker, terwijl oudere kinderen expliciete instructie en herhaling nodig hebben.